English Dutch French German

F

e

e

d

b

a

c

k

Wanneer maakt de elektrische step zijn intrede in Nederland?

Allemaal elektrisch!

Elektrisch rijden is de toekomst zeggen vele. Het is milieuvriendelijk, stil en hip. De vraag is dan ook niet of, maar wanneer we allemaal elektrische gaan rijden. De eerste gedachten is dat dit enkel om elektrische auto’s gaat. Waarom zou je daar echter stoppen?

‍De speelgoed categorie ontgroeid

Wie in de jaren 90 geboren is heeft waarschijnlijk nog een beeld bij steppende kinderen die de schoolpleinen en stoepen terroriseren. Een rage onder de tieners. Niet veel later verdwenen steps volledig uit het straatbeeld. Er was slechts nog een enkele step te vinden bij de lokale speelgoedwinkel. Vandaag de dag zijn steps aan een flinke opmars bezig*. Door een snufje technologie is de speelgoed step plots geëvolueerd naar een praktisch vervoermiddel voor jong en oud. De technologie is inmiddels ook zo ver dat bereik en snelheid ruimschoots voldoende is voor de dagelijkse woon- werkverkeer. * Het zoekvolume op ‘elektrische step’ is de afgelopen jaren bijna jaarlijks verdubbeld (bron: Google).Zoekvolume op 'elektrische step'

 

‍Wanneer wordt de e-step legaal?

‍Wie afgelopen jaar naar Valencia, Berlijn of Parijs is geweest heeft al een kijkje in de toekomst gekregen. In deze grote steden is het gebruik van een elektrische step inmiddels legaal. ‍Helaas laat de wetgeving in Nederland nog op zich wachten. Het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is op het moment van schrijven nog illegaal. Sinds het ongeval met de Stint eind 2017 is de politiek terughoudend in het versoepelen van wet- & regelgeving omtrent het gebruik van elektrische steps. Gelukkig is er nieuwe wetgeving onderweg.
 

Nieuwe wetgeving op komst in 2023

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juli 2022 een kader opgesteld voor de tweede kamer met als doel om Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s) na de zomer van 2023 op een veilige manier toe laten aan het bestaande verkeer in Nederland. Wij vertellen wat dit voor jou betekent en wat je kunt verwachten.  

Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s)

Er zijn vier categorieën gedefinieerd binnen het LEV-kader. De reden hierachter is dat de verschillende karakteristieken van de voertuigen andere toezicht, andere toelatingseisen, en andere gebruiksdoeleinden op de weg vereisen (bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

LEV Kader MI&W


Elektrische steps in 1b categorie

Elektrische steps vallen in dit kader tezamen met de zelf balancerende eenpersoons vervoersmiddelen (o.a. Segways) in de 1b categorie. Hiermee onderscheid deze categorie zich van de elektrische bakfietsen met trapondersteuning, de cargo-bikes (goederenvervoer) en elektrische voertuigen voor personenvervoer (zoals bijvoorbeeld de BSO-bus). Dit is wat ons betreft goed nieuws!

De categorie waar de e-steps in vallen zal minder zwaar gereguleerd worden dan de categorie voor goederenvervoer en/of personenvervoer. Dit geeft echter geen vrijbrief voor consumenten om elke willekeurige elektrische step in 2023 zomaar te gebruiken op de openbare weg. Er wordt op dit moment gewerkt aan nieuwe wetten die in 2023 bepaalde eisen stellen aan de toelating, en het gebruik van e-steps op de openbare weg. We zetten de verwachte eisen voor je op een rijtje.

Verwachte eisen voor toelating op de weg in 2023

 • Maximaal aantal personen: 1 persoon
 • Minimale snelheid: 6km/u
 • Maximale snelheid: 25km/u
 • Maximale versnelling: 5,4km/u
 • Maximaal gewicht step: 55kg
 • Maximaal belastbaar gewicht: 140kg
 • Motor vermogen: 400 watt
 • Maximale afmetingen: 2,00m x 0.75m x 1,50m (LxBxH)

Verwachte eisen voor gebruik op de weg in 2023

 • Minimum leeftijd: 16 jaar
 • Kentekenregistratie: verplicht
 • Verzekering: Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) verplicht
 • Rijbewijs: (nog) niet verplicht
 • Helm: niet verplicht

Gebruik gedoogd?

Mag je dan nu helemaal niet steppen op de openbare weg in Nederland? Dat lijkt mee te vallen. In veel gemeenten wordt het gebruik van een elektrische step gedoogd. Het gevaar loert echter op het moment dat je betrokken raakt bij een ongeluk. In dat geval ben je niet verzekerd, en ben je persoonlijk aansprakelijk voor de gemaakte schade. De personen die je nu voorbij ziet rijden op een elektrische step zijn bereid dat risico te nemen. 

 

Bron: elektrischestepwereld.nl

Copyright: elektrischestepwereld.nl

Comm-Co BV

Kreekzoom 9 4561 GX Hulst
Tel : +31114 370030
E-Mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Rabobank Hulst 330487701
IBAN: NL37 RABO 0330 4877 01
BIC/SWIFT: RABONL2U
BTW NR: NL823684568B01
K.v.K: 50329251

Privacy Policy >>

Download VCard >>

For support click here >>

We ship globally

Customers in more than 70 countries around the globe.